Wat er zoal komt kijken bij industrie en productie

Dakdoorvoer - Waar is het voor en hoe werkt het?

by Sherri Williams

Als we een gezonde en productieve omgeving willen in fabrieken, magazijnen, scholen, industriële keukens en vele andere plaatsen waar de menselijke activiteit wordt belemmerd, dan is het door voldoende ventilatie, thermische balans, een gevoel van comfort en betere milieuomstandigheden dat de productiviteit gemakkelijk kan worden bereikt.

Plafondkapjes behoren tot de meest efficiënte apparatuur om de luchtcirculatie te bevorderen en afval dat schadelijk is voor de gezondheid in industriële omgevingen te elimineren. De dakdoorvoer fungeert als filter voor virussen, rook, vocht en zwevende deeltjes en elimineert tevens overtollige warmte door de interne temperatuur in evenwicht te brengen met die van de buitenomgeving.

Verschillende soorten dakdoorvoer

De dakdoorvoer kan elektronisch of windkrachtig zijn. Het eerstgenoemde model wordt aanbevolen voor plaatsen waar een grondigere luchtreiniging nodig is, met name in laboratoria.

In andere vestigingen is de windoptie het meest geschikt omdat deze een aantal voordelen biedt, zoals een eenvoudige aanpassing aan de meest uiteenlopende soorten daken, het ontbreken van elektriciteitsverbruik, 24-uursbediening en de laagste installatiekosten, naast andere voordelen.

Gemakkelijk te installeren en met een lage investering, inclusief bedrijfskosten, passen de windafzuigers zich aan elk type dak aan zonder structurele veranderingen te veroorzaken. Ze produceren ook geen lawaai en trillingen en hun werking is ononderbroken en absoluut veilig.

Omdat het een apparaat is dat gebruik maakt van windenergie, heeft de windvanger geen energie of brandstofkosten nodig.

De windafzuiging gebruikt voor zijn werking de verplaatsing van atmosferische luchtmassa's en het effect van de convectie van de interne luchtmassa, die zorgt voor een ononderbroken uitputting van gassen, rook en warmte, het vernieuwen en circuleren van de omgevingslucht waardoor het verschil tussen interne en externe temperaturen wordt geëlimineerd.

Elektronische plafondkapjes hebben daarentegen als belangrijkste voordeel de kracht, maar de installatie- en onderhoudskosten zijn aanzienlijk hoger.

Als u van plan bent een of meer plafondkapjes te kopen, moet u zich bewust zijn van een aantal factoren. Hieronder vindt u enkele tips die u zullen helpen om een kap te kopen.

Hoe plafondkapjes te kiezen

Zoals hierboven vermeld, heeft het type omgeving een directe invloed op de keuze van de plafondventilatoren. Voor schone omgevingen, volledig vrij van zwevende deeltjes, moet de elektronische plafondkap worden aangeschaft.

Deze producten zijn te vinden in gespecialiseerde winkels voor ziekenhuisapparatuur of in industriële servicepunten. Windkapjes daarentegen zijn alleen te vinden in industriële accessoirewinkels.

Slotoverwegingen over plafondkappen

Voordat u uw plafondkapjes koopt, heeft u een gedetailleerde analyse nodig van de omgeving waarin de apparatuur wordt geplaatst. Informatie zoals de grootte, de gemiddelde temperatuur en het type activiteit dat wordt uitgevoerd, kan professionals in de sector helpen bij het bepalen van het type en de hoeveelheid plafondkappen die ideaal zijn voor uw bedrijf.  

Delen